top of page

Hunajasta ja mehiläisistä

Hunaja ei ole mitä tahansa sokeripitoista ainetta. Mehiläiset keräävät mettä kasveista ja kantavat meden mahalaukussaan pesään. Mehiläiset käsittelevät meden niin, että siitä muodostuu hunajaa. Hunajassa on kivennäisaineita, vitamiineja, entsyymejä, maitohappobakteereita, aminohappoja. Kaikkea, mitä valkaistussa sokerissa ei ole. Kotimaisen hunajan sokerit ovat pääsääntöisesti fruktoosia (38%) ja glukoosia (31%). Hunajasta on löydetty 25 muuta lyhytketjuista sokeria, kuten maltoosia, sakkaroosia. Korkea fruktoosipitoisuus aiheuttaa sen, että hunaja on 25 % makeampaa kuin tavallinen sokeri. Sitä tarvitaan vähemmän makeutuksessa sokeriin nähden, ja alhaisen glykeemisen indeksin johdosta säilyttää verensokerin tason pidempään. 

Hunajan entsyymit ovat herkkiä kuumentamiselle, ja ne alkavat tuhoutua yli 40 asteen lämpötilassa. Hunajaa ei saisi voimakkaasti kuumentaa, jos mielii säilyttää hunajan entsyymit. Kovaksi kiteytyneen hunajan voi sulattaa lämpimässä vesihauteessa. Maailmalla kuumennusta/iskukuumennusta käytetään yleisesti, jotta hunajan kiderakenne sulaa, ja se pysyisi juoksevana ja helppokäyttöisenä. Tämä käytäntö pilaa hunajan laadun ja Suomessa sitä ei saa tehdä. Kuumentamisen lisäksi hunajaa on voitu pilata tai väärentää muillakin keinoin. Maissisiirapin lisääminen on Yhdysvalloissa yleistä. On jopa häkellyttävää, että siellä 76 % marketeissa myytävänä olevasta hunajasta on väärennettyä, ja todennäköisesti terveydelle haitallista. Hunaja on väärennetyimpiä elintarvikkeita maailmalla.

USA:n hunajaväärennöksistä enemmän.

Hunajaväärennöksiä on myös EU:n alueella. 14 % otetuista näytepurkeista oli seassa tuntemattomia sokereita, joita ei pitäisi hunajassa olla. Useimmiten kyseessä on ilmeisimmin kiinalaista alkuperää olevaa hunajaa. Kiinasta tuotu hunaja ei vastaa eurooppalaista hunajan määritelmää. Samat temput toistuneet, mitä Yhdysvalloissa, ja Kiina olikin tuontikiellossa 2002-2004, jonka EU kuitenkin purki heikoin perustein. Väärennetyn, antibioottiäämäisen, torjunta-ainejäämäisen, sokerisiirapeita sisältävän hunajan tuonti on saanut jatkua. Paljastukset lehdistössä kuitenkin johtivat kuluttajien epäluottamukseen euroopassa, ja sen myötä kiinalaiset ovat jossain määrin joutuneet tarkistamaan laatutavoitteita. Runsas torjunta-aineiden ja antibioottien käyttö rasittaa mehiläispesiä, ja mehiläisten tuottavuus kaikkialla maailmassa on tippunut. Mehiläiskuolemat ovat yksi globaalin maailman suurimpia huolenaiheita, vaarantaen laajasti ruokahuollon planeetalla. Osasyyllisiksi ovat paljastuneet nämä yllämainitut tuotantotavat hunajantuotannossa. Kiinalaiset saavat nyt sitten mehiläiskatoalueilla pölyttää omenapuunsa ihmistyövoimalla pienten huiskujen kanssa.

EU:n hunajaväärennöksistä lisää.

Kotimaisten elintarvikkeiden turvallisuuden tasoa ei välttämättä osata kotimaassa arvostaa samalla tavalla kuin maissa, joissa ruokaskandaaleja tulee toisensa perään. Hunajassakin Joutsenlippu-merkki on oiva tae laadusta, ja kuluttaja saa oikeasti sitä, mitä purkissa luvataan. Suomen Mehiläishoitajien Liiton -Hyvän Käytännön Ohjeet sisältävät huippulaatuisen hunajan tuottamisen perusteet. Suomalainen mehiläistarhaaja ei käytä ollenkaan antibiootteja, eikä hyönteismyrkkyjä. Varroa-punkin torjunnassa sallittuja aineita ovat ainoastaan orgaaniset hapot (oksaalihappo, tymolihappo, muurahaishappo), joiden käytön ajoituksen ja käyttötavan johdosta jäämiä ei jää hunajaan. Varroaa torjutaan myös täysin myrkyttömillä menetelmillä, kuten kuhnurikakkuja poistamalla. Kun kuluttaja vertailee kotimaista hunajaa ja ulkolaista kaupan hyllyllä ihmetellen hintaeroa, niin hintaero näkyy ja myös maistuu laadussa. SML on tehnyt paljon työtä parantakseen kotimaisen hunajan kuluttajalaatua, jossa loppukäyttäjä on keskiössä. Meille asiakkaat ja mehiläiset ovat tärkeitä.

Suomalaisen hunajan laadusta ja laatuvaatimuksista

Hunajasta: About Me
bottom of page