Kotitarhalla oli vielä viime kesänä eri mehiläisrotuja: kraineja, pohjolan tummia ja buckfasteja vertailussa, mitenkä samalla tarhapaikalla pärjäävät.
Siellä, missä mehiläistiheys on yhtään suurempi, niin mehiläisten suurin tuhoaja - varroa destructor - tappaa mehiläispesän n 3-4 vuodessa. Toissavuonna torjunta ei joka pesälle onnistunut yhtälaisesti. Pohjolan Tummissa oli vakava loistartunta, jonka talven useammalla oksaalihappokäsittelyllä sain torjuttua. Elokuun torjunnan onnistumiseen vaikuttaa työntekijän lisäksi sää. Hallitsematon ja torjumaton mehiläistarhaus voi hyvin päätyä koko tarhauksen tuhoutumiseen. Suomessa loisen hallitseminen tarkoittaa kahta torjuntaa vuodessa. Aina joka torjunnasta kuitenkin usea punkki selviää.
Mehiläisiä on alettu jalostamaan, suosimaan jalostustyössä sellaisia ominaisuuksia, jotka auttavat punkkia ja mehiläistä elämään rinnatusten. Loisellekaan ei ole hyväksi tuhota isäntäeläintä kokonaan. Tällaiset mehiläiset tunnistavat punkin, ja poistavat ne kennoista. Jalostustyössä haasteensa on siinä, että tämä varroa -hygieeninen käyttäytyminen on perinnöllisesti heikkenevä ominaisuus. Kyseinen ominaisuus on oltava sekä kuhnuri-, että emolinjassa. Tähän vuoksi tarhajalla on oltava siten puhdasparitusalue käytössä, jonne ei muuta mehiläisainesta suuremmin lentelisi.
Mehiläistarhaaja ei kuitenkaan jalosta pelkästään mehiläistä, vaan torjunnoilla tämä jalostaa myös punkkia , ja yleensä sen kaksi kertaa vuodessa. Punkkia tavallaan jalostetaan huomattavasti voimakkaammin ja nopeammin kuin mehiläistä. On osoittautumassa yhä selkeämmin, että nykyiset torjunta-aineet yhä heikommin purevat punkkiin. Hieman sama asia kuin mitä on käymässä antibioottien kanssa. Samalla johtopäätöksellä, niiden käyttöä pitää vähentää. Onneksi terveempää ja punkin kanssa pärjäävää mehiläiskantaa on jo jalostettu, ja tämän hetken ongelma onkin enempi mehiläiskannan levittäminen.
Ensi kesälle saataneen alkuun ensimmäistä emorinkiä Juhani Lundenin varroa kestävälle mehiläiskannalle. Mukaan mahtuisi enemmänkin porukkaa. Happojen kanssa pelaaminen sisältää kuitenkin työtapaturman riskin myös tarhaajalle, lisää kuluja ja työaikaa sekä rasittaa mehiläisiä.
Comentarios