top of page
  • Writer's pictureJussi Taipale

Emopesä 2021


Uusi emo noudettuna Juhanilta Ruovedeltä. Hakiessa Juhani oli huvittunut siitä, miten jo 50 m ennen tarhalle menoa aloittelevat tarhaajat pynttäävät kuin sotaan lähtiessä. No, sitähän se on joskus muistuttanutkin. Tässä nyt ensimmäistä kertaa uskaltauduin kokeilemaan pesän käsittelyä ilman hanskoja. Vähän allergisoitumista jo olemassa, jotta pistokohdat turpoavat vähintään kananmunan kokoisiksi, jotta jonkin verran on jo luottoa siihen, että näissä mehiläisissä ei ainakaan ole kyse vihaisuudesta. Edellisvuonna tehdyt jaokkeet ts. isot pesät ovat nyt hyvin samanlaisia käsiteltävyydessä. Talvehtimisominaisuudet olivat myös hyvät.


Talvitappiot kokonaisuudessaan viime talvelta olivat himppu yli 40 %, jotta normipesät kävi vähiin. Jaoketarhalla uudella kannalla taasen tappioita 0% pitkälle kevääseen ja nyt yksi pieni oli kuollut. Syitä pesäkuolemiin oli monia, oli näätää, yksittäistä tukehtumista lumien alla, mutta punkki vaikuttaa olleen asialla lähes puolella menetyksistä. Syksyn torjunta ilmeisesti epäonnistunut kovien tuulien tms. johdosta. Suurimmat pesät kuihtuivat ja kuolivat jo syksyllä. Testasin myös eri laatikkoja, jotta puolet pesistä oli eristämättömässä vanerilaatikossa. Hyvin talvehtivalla mehiläisaineksella ei näkynyt suuria eroja, jotta pesiä oli menehtynyt aika tasan eristetyissä ja eristämättömissä laatikoissa. Punkki tappaa kuitenkin mihin laatikkoon vain. Nälkäkuolemia oli ollut 2. Näyttäisi siltä, että pesän kalustossa laatikolla on pienin merkitys, ja katto sekä pohjaratkaisut olennaisemmat. Erot varmaan olisi suurempia, jos mehiläisaineksen talvehtimiskyky olisi heikko.


Tämän kesän jälkeen pitäisi sitten ollakin jo koko tarhaus käännetty Lundenin mehiläiskantaan. On nämä ainakin mukavia käsitellä. Hunajan keruun suhteen voi olla hajontaa, kun kevät ollut pesien kehittymisen kannalta täällä idässä todella huono. Heikko satovuosi todennäköisesti edessä, mutta vieläpä nämä ehtivät vahvistumaan, jollei sitten kova helle tule, ja vie kukintoja mennessään.

119 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Mehiläishoito ja Ilmastonmuutos

Maailmaa matkatessa mehiläiskato ja sen laajuus ravistelee. 90 % Etelä-Korean mehiläispopulaatiosta kuoli 2010-2013, pääsyynä sacbrood - sikiötauti. Japanissa mehiläispopulaatiot tipahtaneet 40 %, sie

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page